Psihoterapie
![logo_call](https://andreeabrinzoi.ro/wp-content/uploads/2020/04/logo_call.png)
Dacă întâlnești o situație similară sau o problemă similară, te rugăm să ma contactezi.
Psihoterapia este un proces terapeutic care oferă sprijin oamenilor cu scopul de a-I ghida pentru a înțelege, a face față și a depăși situațiile emoționale sau comportamentale copleșitoare, să dezvolte abilități de gestionare a stresului și să facă schimbări pozitive în viața lor. Psihoterapia intervine atunci când dificultatea unei persoane nu este de natura organică și nu necesită tratament medicamentos pentru vindecare sau poate completa tratamentul medicamentos. Psihoterapeutul nu are dreptul să prescrie medicamente clientului său, cazurile care necesită un astfel de tratament fiind gestionate de către un medic psihiatru.
Ce presupune o ședință de psihoterapie?
Fiecare ședință de psihoterapie poate fi diferită în funcție de nevoile individuale ale clientului și de abordarea terapeutică a terapeutului. Scopul principal al fiecărei ședințe este să ofere un spațiu sigur și suportiv pentru ca clientul să exploreze și să facă față problemelor lor personale și să facă progrese către atingerea obiectivelor lor terapeutice.
Cum ajută o formă de psihoterapie?
Principalele efecte pe care le urmărește un psihoterapeut, indiferent de orientarea teoretică în care este format, sunt:
- Diminuarea sau eliminarea simptomelor;
- Îmbunătățirea stării de spirit pe termen scurt, dar și pe termen lung;
- Creșterea stimei și încrederii în sine, a valorii personale și a asertivității;
- Redobândirea controlului asupra vieții personale;
- Dezvoltarea și menținerea unei relații mai sănătoase cu membrii familiei, prietenii și colegii;
- Obținerea unui echilibru și congruență între sinele autentic, imaginea de sine și percepția celor din jur despre tine;
- Dezvoltarea capacității de autenticitate.
Persoanele care aleg să înceapă o formă de psihoterapie o fac dintr-o multitudine de motive: dorința de dezvoltare personală, blocaj existențial, dorința de îmbunătățire a stării interioare, situație de doliu, traumă (fizică sau emoțională), un diagnostic medical neașteptat sau chiar o afecțiune afectivă precum depresia sau anxietatea, etc.
Tipuri de psihoterapie
Există numeroase tipuri de psihoterapie, iar fiecare dintre ele se concentrează pe anumite aspecte sau tehnici terapeutice specifice. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de psihoterapie:
- Psihoterapia cognitiv-comportamentală (CBT): CBT se concentrează pe identificarea și schimbarea gândurilor și comportamentelor disfuncționale pentru a îmbunătăți starea de bine a unei persoane.
- Terapia de acceptare și angajament (ACT): ACT ajută persoanele să-și accepte gândurile și sentimentele fără să încerce să le schimbe și să se angajeze în acțiuni care să fie în concordanță cu valorile lor.
- Psihoterapia de orientare psihanalitică: Aceasta se bazează pe teoriile lui Sigmund Freud și se concentrează pe explorarea proceselor inconștiente și a trecutului pentru a înțelege comportamentul prezent al unei persoane.
- Psihoterapia umanistă: Acest tip de terapie, inclusiv terapia centrată pe persoană a lui Carl Rogers, se concentrează pe dezvoltarea potențialului uman și pe înțelegerea profundă a clientului.
- Terapia de cuplu și terapia familială: Aceste tipuri de terapie implică lucrul cu cupluri sau familii pentru a rezolva conflictele și a îmbunătăți relațiile interpersonale.
- Terapia comportamentală: Se concentrează pe schimbarea comportamentelor problematice sau disfuncționale prin tehnici de modificare a comportamentului.
- Terapia de expunere: Este utilizată pentru tratamentul tulburărilor de anxietate și a tulburărilor de stres post-traumatic prin expunerea controlată la stimuli care provoacă anxietate.
- Terapia interpersonală (TIP): Se concentrează pe îmbunătățirea relațiilor interpersonale și pe rezolvarea problemelor legate de interacțiunile sociale.
- Terapia de grup: Implică participarea la ședințe terapeutice într-un grup de persoane care se confruntă cu probleme similare. Acest tip de terapie poate oferi sprijin social și înțelegere.
- Terapia prin artă sau terapia prin joc: Utilizează expresia artistică sau jocurile pentru a ajuta persoanele să exploreze și să-și exprime gândurile și sentimentele lor.
- Psihoterapie prin hipnoză clinică, relaxare și tehnici ericksoniene etc.
Acestea sunt doar câteva dintre tipurile de psihoterapie disponibile, iar fiecare are propriile sale principii și metode terapeutice. Nicio terapie nu e mai bună decât alta, fiecare persoană rezonează cu una sau mai multe dintre terapiile de mai sus, importante sunt rezultatele resimtite de fiecare persoană în parte.
Scopul principal al psihoterapiei este acela de a ajuta persoana să elimine sau să controleze simptomele sau tiparele de gândire care o împiedică să funcționeze la un nivel optim. De asemenea, prin psihoterapie, persoana începe să-și conștientizeze blocajele și traumele, își poate schimba perspectiva asupra vieții și a sinelui și, prin vindecarea rănilor emoționale, poate să acceadă la o nouă stare de bine.
![](https://andreeabrinzoi.ro/wp-content/uploads/2023/09/Design-fara-titlu-1.jpg)
Beneficiile terapiei și consilierii
- Îmbunătățirea stării emoționale de bine;
- Dezvoltarea abilităților de gestionare a stresului;
- Îmbunătățirea relațiilor interpersonale;
- Înțelegerea mai profundă a sinelui;
- Dezvoltarea abilităților de luare a deciziilor;
- Creșterea încrederii în sine;
- Sprijin în momentele dificile;
- Îmbunătățirea calității vieții;
- Redobândirea controlului;
- Prevenirea recidivei.